Doct. verdediging Dries Buytaert

Op donderdag 24 januari 2008 verdedigt Dries Buytaert zijn doctoraat met als titel “Profileringstechnieken voor prestatieanalyse en optimalisatie van Javaprogramma’s” waarin hij onderzocht heeft op welke manier de prestatie van Javaprogramma’s kan geanalyseerd en verbeterd worden. De promotoren zijn prof. Koen De Bosschere en prof. Lieven Eeckhout van de faculteit ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.

Drupal
Dries Buytaert is echter internationaal voornamelijk gekend omwille van zijn uit de hand gelopen hobby: Drupal, het softwarepakket dat gratis gebruikt kan worden om interactieve websites te bouwen. Gestart als een hobbyproject in 2001, werd het inmiddels 2 miljoen keer gedownload en vormt het nu de ruggengraat van vele websites wereldwijd, waaronder websites van o.a. SonyBMG, Warner Bros Records, New York Observer, Yahoo, Forbes, MTV, The Onion, Harvard University, en Amnesty International. In Vlaanderen wordt Drupal o.a. gebruikt door de Universiteit Gent, Studio Brussel, Kom op Tegen Kanker en de federale overheid. Honderdduizenden websites worden als het ware ondersteund vanuit een Vlaamse huiskamer daarbij geholpen door een internationale gemeenschap van honderden ontwikkelaars.

Acquia
Op 30 November 2007 heeft hij samen met Jay Batson zijn eigen Drupal-bedrijf opgericht: Acquia. Samen hebben ze een startkapitaal van 7 miljoen dollar bij elkaar weten te harken bij de investeerders North Bridge Venture Partners, Sigma Partners, and O’Reilly AlphaTech Ventures. Het bedrijf is gevestigd in Boston en heeft als missie om de Drupal-technologie verder te ontwikkelen, het Drupal platform te promoten bij individuen en grote organisaties, en afgeleide producten en diensten te ontwikkelen en te commercialiseren. Dries Buytaert wordt CTO van deze start-up die de ambitie heeft om binnen het jaar te groeien tot ongeveer 20 personeelsleden.

Plaats
Doctoraatsverdediging
Donderdag 24 Januari 2008, 16u
J. Plateaustraat 22, 9000 Gent

Info
Dries Buytaert
Vakgroep Elektronica en Informaticasystemen
Faculteit ingenieurswetenschappen
UGent
tel. 09 264 33 66
Dries.Buytaert@elis.UGent.be of dries@buytaert.net
http://acquia.com/
http://drupal.org/
http://buytaert.net/

Links naar de krantenartikels die verschenen naar aanleiding van dit doctoraat staan hieronder en in de bijlage. Ook het persbericht dat verspreid werd, staat in de bijlage.

http://webnieuws3.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=EH1N0G00

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=J71N07OE

http://www.metrotime.be/digipapernl.html?pag=16&kdate=24/01/2008

http://www.communicatie.ugent.be/persoverzicht/2008/jan/24.HTML

 

AttachmentSize
disknode/Actueel/Belga.pdf30.58 KB
disknode/Actueel/De Standaard.pdf103.98 KB
disknode/Actueel/Metro.pdf1.34 MB
disknode/Actueel/Nieuwsblad.pdf42.83 KB
disknode/Actueel/Persbericht.pdf13.79 KB