Gentse CoScale gaat in zee met Franse webshopreus

(De Tijd - 31 Mei 2016, Pagina 12) De Gentse start-up CoScale heeft een strategisch partnerschap gesloten met het Franse webagentschap X2i. CoScale gaat de e-commerceklanten van X2i helpen bij het optimaliseren van hun webshops zodat die sneller laden.

CoScale is een spin-off van de Universiteit Gent. De start-up werd in 2013 gesticht door de ingenieurs Stijn Polfliet en Frederick Ryckbosch. Tijdens hun doctoraat ontwikkelden ze een technologie om de performantie van websites te verbeteren.

Die technologie gaat het Franse webagency X2i voortaan ook aan zijn klanten aanbieden. Dat zijn grote webshops zoals die van Legrand (domotica), Panini (stickers) en Cobrason, gespecialiseerd in elektronica. 'Voor webshops is de snelheid waarmee een pagina laadt enorm belangrijk', legt Polfliet uit. 'Onderzoek heeft aangetoond dat een webshop die 1 seconde trager laadt, een omzetverlies van 1 procent lijdt in vergelijking met de snellere webshop. Klanten haken af bij een trage laadtijd.'

'X2i is in Frankrijk de bevoorrechte partner van Magento', aldus Polfliet. 'Dat e-commerceplatform is wereldwijd de populairste technologie om webshops mee te bouwen en te beheren. Magento is uitgebreid en flexibel, maar naarmate je website groter wordt, wordt het moeilijker om de prestaties te garanderen. Voor ons is deze deal een heel voordelige manier om de Franse markt te betreden.' Nu heeft Co-Scale enkel verkoopteams in België en Duitsland.

CoScale haalde in twee aparte kapitaalrondes al 2,5 miljoen euro op, onder meer bij Gimv, Qbic en PMV. Het bedrijf beperkt zich niet tot de e-commercesites, maar 'daar is de pijn van een trage laadtijd wel het acuutst', aldus Polfliet.