Onderzoekers aan de UGent ontwikkelen eerste zelflerende Brain-Computer Interface

BCI.jpeg

Een Brain-Computer Interface of kortweg BCI laat een persoon toe om een computer te besturen op basis van gedachten. De computer analyseert de hersensignalen van de gebruiker en ontdekt zo zijn intentie. De op P300 gebaseerde BCI speller, geintroduceerd in 1988, laat patiënten toe om letters te typen door ernaar te kijken. (zie foto)

Lees ook het artikel in Schamper.

Tot op heden was het steeds nodig om deze P300 speller te kalibreren. Bij zo‘n kalibratie moet de patiënt een vooraf bepaalde tekst spellen. Door de opgenomen hersensignalen in combinatie met de gegeven tekst te analyseren, kan de computer dan leren hoe de hersengolven aangeven wat de gewenste letters zijn. Deze kalibratiesessies zijn zeer tijdrovend en moeten voor iedere nieuwe patiënt opnieuw uitgevoerd worden. 
 
Het nieuw ontwikkelde systeem kan werken zonder enige kalibratie. De patiënt kan de speller meteen gebruiken. De BCI heeft een zeer beperkt aantal letters nodig om de onderliggende structuur van de hersensignalen te leren. Daarna werkt de speller even goed als een uitgebreid gekalibreerd systeem.
 
Deze doorbraak brengt ons uiteindelijk weer een stap dichter bij wijdverspreid gebruik van een dergelijke Brain-Computer Interface.
 
Deze methode werd gepubliceerd in PLOS ONE
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0033758

Zie ook
http://nieuws.vtm.be/binnenland/201204183191-computer-kan-gedachten-lezen-aan-universiteit-gent
http://www.avs.be/woensdag.html (klik op nieuws knop)
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1425358/2012/04/18/Nieuwe-computerspellers-op-hersengolven-hebben-geen-kalibratie-nodig.dhtml