Onderzoekers beloond met Google RISE award

Op 14 februari maakte Google bekend dat Dwengo vzw zich een jaar lang Google RISE partner mag noemen. Hiermee beloont Google initiatieven die Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) ondersteunen in het onderwijs.

In 2009 richtten zes onderzoekers van de vakgroep ELIS in hun vrije tijd Dwengo vzw op, als uitloper van de robotcompetities die door de Werkgroep Elektronica georganiseerd worden. Het doel van Dwengo is om elektronica en programmeren te stimuleren bij jongeren.

In samenwerking met Argentijnse onderzoekers van de National University of Salta werd nu een bilaterale samenwerking opgestart zodat sociaal-economisch achtergestelde jongeren in Argentinië toegang krijgen tot alle nodige kennis en materialen om robots te bouwen. Met de steun van Google wordt de impact van dit initiatief vergroot zodat méér jongeren kunnen profiteren van dit initiatief.

“Dankzij deze RISE award, kan ik in september naar Argentinië reizen om daar, samen met dr. Juan Pablo Carbajal, workshops te organiseren en studenten te begeleiden bij hun eerste stappen in het programmeren van hun eigen robot.“, aldus ir. Francis wyffels. “Daardoor kunnen de studenten in Argentinië binnenkort ook zelf een robotcompetitie organiseren, net zoals Dwengo vzw dat in Vlaanderen al doet in meer dan 100 scholen sinds 2009.”