Vlaamse vzw Dwengo wint internationale Google RISE Award

Maandag 3 februari maakte Google bekend dat Dwengo vzw, een organisatie met als doel techniek stimuleren bij jongeren, zich voor het tweede jaar op rij Google RISE partner mag noemen. Met de RISE award steunt Google kwaliteitsvolle initiatieven die jongeren helpen om zich te ontwikkelen van technologiegebruiker tot -ontwerper.

[Foto Dwengo CErrobotics project in Salta, Argentinië]

Voor Dwengo vzw is het behalen van een tweede partnership op rij heel bijzonder. Slechts 42 organisaties verspreid over 19 landen kregen dit jaar een Google RISE award (Roots In Science & Engineering). Met de award wil Google wereldwijd organisaties die computerwetenschappen promoten ondersteunen. De zoekgigant gelooft dat hoe diverser de "makers" zijn, hoe grootser en cooler de toekomstige producten. Of zoals Google topman Eric Schmidt het verwoordt: “Voor de meesten op aarde is de digitale revolutie nog niet eens begonnen. In de volgende 10 jaar gaat dat sterk veranderen. Laten we iedereen leren programmeren!”

Dwengo

Dwengo werd in 2009 opgericht door zes onderzoekers van de UGent, als uitloper van de robotcompetities die door de studentenwerkgroep Elektronica georganiseerd worden. Het doel van Dwengo is om jongeren en leerkrachten op weg te helpen met elektronica en programmeren. Voor de Benelux is Dwengo de enige organisatie die in het vijfjarig bestaan van Google RISE een award kreeg. "Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn," zegt dr. ir. Francis wyffels, voorzitter van Dwengo. "Bij Dwengo probeert met een uniek team van vrijwilligers datgene te doen waar commerciële bedrijven stoppen: elke jongere, ongeacht afkomst, de kans geven om technologie te creëren".

De hele wereld als doelgroep

Om dat te realiseren werkt Dwengo heel nauw samen met scholen en andere organisaties over heel de wereld. Zo werd afgelopen jaar in het Noorden van Argentinië het CErrobotics project gelanceerd. Jongeren en leerkrachten werden opgeleid om robots te bouwen en te programmeren. Zij zijn nu de lokale technologie-ambassadeurs. Dit jaar werkt Dwengo aan het opzetten van een nieuw project voor kansarme jongeren in Chennai, India. Daarnaast organiseren de Dwengo-vrijwilligers in oktober een robotweek waarin jongeren van allerlei landen de kans krijgen om samen robots te bouwen. Jongeren van verschillende culturen kunnen er van elkaar leren. Argentijnse jongeren bijvoorbeeld, zijn erg creatief in het recycleren van oude materialen voor het maken van elektronica-toepassingen.

Lunchrobotten

Maar ook in België is Dwengo actief. Momenteel worden her en der techniekclubs opgezet in scholen waar jongeren tijdens hun middagpauze de kans krijgen om samen een robot te bouwen. Hiermee kunnen ze dan deelnemen aan de UGent robotcompetitie die Gentse onderzoekers op poten zetten voor jongeren van het secundair en hoger onderwijs en die ondertussen is uitgegroeid tot één van de grootste robotcompetities van het land. Op dinsdag 18 februari vindt de openingsactiviteit plaats.

Meer informatie

dr. ir. Francis wyffels, voorzitter Dwengo vzw, onderzoeker bij vakgroep Elektronica en Informatiesystemen, Universiteit Gent
[09 264 95 26 of 0473 300 729]
[Francis.wyffels@UGent.be]
www.dwengo.be - @dwengo

Google RISE website: http://googleblog.blogspot.be/2014/02/supporting-computer-science-education.html
CErrobotics project in Argentinië: http://www.youtube.com/watch?v=jP-G1OrR5Ng
UGent Robot challenge “Race of Champions”: http://www.ieeesb.ugent.be/nl/welek/robot/2014

Dwengo is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om nieuwe projecten op te zetten. Geïnteresseerden mogen ons steeds contacteren.