Doctoraatsverdediging Nuria Teigell Beneitez

Datum: 
woe, 2017-02-15 16:30 - 18:30


Titel: Geprinte micro- en nanofotonische sensoren
Title: Imprinted Micro- and Nanophotonic Sensors
Promotor: Geert Van Steenberge
Plaats: auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 15, 9052 Zwijnaarde
Onderwerp:
 
Dit eindwerk behandelt het ontwikkelen van kostenefficiënte optische sensoren in polymeren.
De gebruikte techniek voor het maken van micro- en nano-structuren in polymeren is gebaseerd op kopieertechnieken. Deze zogenaamde soft-imprint-techniek op UV-uithardbare optische polymeren is een snelle, betrouwbare en kost-effectieve technologie.
Hiervoor werden twee toepassingen beoogd: aan de ene kant een fysieke sensor die toelaat om de structurele integriteit van composietmaterialen te monitoren, en aan de andere kant een biosensor die toelaat om de aanwezigheid van een biomarker voor hartfalen te detecteren.
Door het monitoren van composiet structuren met behulp van sensoren kan niet alleen de effectieve levensduur van de structuren verhogen, maar ook de impact op de mens en omgeving beperkt worden doordat er minder materiaal en energie moet verbruikt worden omdat de structuren niet langer preventief vervangen dienen te worden.
Voor de biosensor werden structuren ontwikkeld om licht te koppelen in een point-of-care applicatie voor de detectie van een biomarker (cTnI) die in grotere concentratie aanwezig is in het bloed van de patiënt tijdens acuut hartfalen. In deze toepassing wordt de biomarker gebonden aan nanopartikels, en worden optisch nano-structuren gebruikt voor een uniforme belichting van de nanopartikels zodat deze met behulp van een camera kunnen geteld worden.