Lieven Eeckhout ontvangt de 2017 Maurice Wilkes Award

eeckhout.jpgEen erkenning voor zijn uitzonderlijke bijdrage rond prestatieanalyse en modellering in de computerarchitectuur.

Lieven Eeckhout, professor aan de Universiteit Gent, Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen, ontving op 27 juni 2017 de Maurice Wilkes Award op het 44ste International Symposium on Computer Architecture (ISCA) in Toronto, Canada.

Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Association for Computing Machinery’s Special Interest Group (ACM SIGARCH), voor excellente bijdragen aan de computerarchitectuur door onderzoekers in de eerste 20 jaar van hun loopbaan. Het is de eerste keer sinds de inauguratie van deze prijs, 20 jaar geleden, dat een onderzoeker aan een Europese instelling de eer heeft om deze prijs te ontvangen.

Computerarchitectuur bepaalt de interactie tussen computer hardware en software. Het is belangrijk voor experimenteel onderzoek om simulators, benchmarks en analyse-instrumenten correct te ontwerpen en te bouwen, en vervolgens de prestatieresultaten nauwkeurig te meten en te analyseren. Dat voorkomt onjuiste en misleidende conclusies en ondoeltreffende optimalisaties.

Het werk van Prof. Eeckhout is van groot belang voor de prestatieanalyse en modellering in de computerarchitectuur. Zijn onderzoek verbetert de nauwkeurigheid en efficiëntie beduidend bij het evalueren en ontwerpen van computersystemen. Het heeft dan ook een grote impact in het vakgebied en bepaalt de huidige best practices in wetenschappelijk werk en in de industrie.

Lieven Eeckhout behaalde in 2002 zijn doctoraat in de computerwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij ontving eerder reeds twee IEEE Micro Top Picks Awards. Hij kreeg ook prestigieuze onderzoeksprojecten toegekend, waaronder een European Research Council (ERC) Starting Grant, twee Proof-of-Concept Grants en een Advanced Grant.

Meer informatie: Lieven.Eeckhout@ugent.be